LANDSCAPE CONTRACTING SERVICES

Water Harvester

Water Harvester

Luna Pond

Luna Pond

Old Dock Water Feature

Old Dock Water Feature

Liverpool ONE Water Feature

Plant Room and Water Havesting

To provide the client and main contractor with a one stop shop for the water feature and park irrigation systems, the scope of works embraced by us for the Paradise Street project increased to the installation of the plant room which required extensive reduced level excavation alonside the recently built car park structure. Tucked under the southern terraces this location provided direct links to the water harvesting, irrigation and the myriad of water feature pipes.

An insitu caltite concrete structure was the selected method of construction, thereby ensuring that the formation was waterproof in both directions a) preventing ingress of water from the surrounding and covering ground and b) creating the water feature storage tank as an integral part of the structure. Close control over the pours and the placement of penetrations through the walls was imperative, thus ensuring successful construction. Programme wise, this approach avoided the need for follow-on trades which are traditionally required to waterproof roof slabs and GRP storage tanks.

Control of the plantroom structure enabled us to accurately place all the equipment in and through the structure - a notable piece of metalwork being the placement of a 90 penetration puddle flanges to supply the 83no. nozzles for the main water feature. Coordination of the civil works was extended to the installation of lifting beams, metalwork steps and balustrades, signage and fire rated doors.

Water Features

As a major component of the Discovery Axis area, the water features found themselves occupying the main vehicular delivery route into the Paradise Street Development site. The project teams therefore went to great lengths to establish working and fabrication programmes that facilitated a short on-site installation window. Off site the below ground nozzle trough and covers were being fabricated in GRP and encapsulated stainless steel, and the main open water bodyformworks were being cut from polystyrene and the GRP encapsulated to create pieces of the larger watertight structures.

In a fairly rapid eight week period, the stonework and timber finishes cloaked the sub-structures and spread out across the public realm open space. Granite copings and claddings were secured to the open pools, the finely polished concentic circular pieces of stone were laid for the Luna pool, and 1m granite units, perforated to take the LED lights, were installed over the area that represented the Old Dry Dock edge etc. Full details on this incrediable installation can be read within the case study.

As the hardworks focus settled down, the water feature entered a commissioning phase, enabling client sign off to be obtained to both day time cycles and night time effects in advance of practical completion.