LANDSCAPE CONTRACTING SERVICES

An Oasis

within an urban environment

An Oasis <p>within an urban environment</p>

Blue Limestone

from Vinalmont region in Belgium

Blue Limestone <p>from Vinalmont region in Belgium</p>

Relaxing Space

Relaxing Space

Jubilee Park, Canary Wharf, London

Jubilee Park was originally an area of open and exposed grass. The northern half of the Park has been constructed over the Jubilee Line Underground Station and the southern half is installed over the retail Mall of the Wharf. Unusual in its extent over a roof structure, challenging in its proximity to numerous other large construction projects, the Jubilee Park Canary Wharf project encountered a range of constraints bringing about a number of dynamic solutions.

Approximately 250 semi mature trees were imported from Germany and Holland as part of the advance procurement strategy to secure the numbers and sizes of trees specified for the project. The materials were containerised and held off site for a year to promote root development and enable formative pruning in a controlled environment. Focusing on the Dawn Redwood (Metasequioa glytostroboides), the tree palette is punctuated by spring flowering cherries (Prunus ‘Shirotae’ and ‘Shirofugen’), swamp cypress (Taxodium distichuum), evergreen Oak trees (Quercus x Turnerii) and Zelkovas.

The simple, yet bold planting strategy similarly required the advance procurement of all shrub material and instant hedging plants. Nearly three thousand ornamental grasses, Pennisetum alopecuriodes, have been planted in the top of the feature dry stone walls whilst approximately fifteen thousand ground cover Cornus ‘Kelseys dwarf’ have been planted to form the shrub beds – creating a summer green carpet under the towering trees, turning to their yellow / red bark colour during the winter months.

Mock up construction and off site fabrication of the waterproof formwork for the pools eliminated excessive concrete casting of inner walls and on site waterproofing.  Coupled with the use of tented cover, which enabled winter working, the water feature acceleration assisted dramatically the drive towards the target completion date. Building priorities meant that the pools and ground pipework were installed prior to the completion of the irrigation/water feature plant room.

For the stone walls, a well-defined material core to the original design intent, the use of Blue Limestone from the Vinalmont region in Belgium was extensively explored – to ensure that best value, quality, specification, supply and delivery could be achieved through out the lifecycle of the Jubilee Park project.