LANDSCAPE CONTRACTING SERVICES

Design and Build

Design and Build

Horticultural

guidance and advice

Horticultural  <p>guidance and advice</p>

Innovation in Installation

Innovation in Installation

Value

engineering

Value <p>engineering</p>

Technical Expertise

Technical Expertise

Consultancy

Project scope and costings

Willerby Landscapes are proactive thoughout a project lifecycle which includes input into design development, value engineering, delivery logistics and programming aspects. In recent years we have been involved in a number of unique projects where specific and bespoke solutions have been initiated or fundamental change in conventional wisdom has been required to overcome challenging constraints and/or elaborate design concepts. This is due in part to development of new technologies, more complex projects, market conditions or a combination of all these factors.

Plant health and viability

However good the architects drawings may look, you need to know that your planting and soft landscaping is going to stand a chance of surviving after the project is finished. Through our extensive history of delivering large scale landscaping schemes, and also our experience of being brought in to rescue projects, we can advise on the sustainability of the project and suitable hard and soft landscape materials to suit. 

Green roof and green wall expertise

At the Olympic Project two types of live greenwalls had to be designed and installed. The first was a 6m high 500 linear metre long wall which ran around the perimeter of the Stadium embankment, the second, a near vertical green screen around the stadium entrance. Both presented different challenges. The embankment screen had to be planted and installed near the water’s edge, against a 70 degree slope and on a sloping substrate. Planted into the embankment were 20,000 plants, each required a separate irrigation feed.

We developed a system of modular falsework which could be simply erected and relocated to create a lightweight working platform. This approach was also carried through into the maintenance strategy to develop a mini-gantry using the same principle that could be safety utilised by the legacy team in maintaining the planting. The Olympic Stadium “green” screen consists of a 5m high ivy wall, which frames the entrance to the Stadium. The main constraint for this design was that there was no secondary support provided to fix the 3 tonne screens, which slope and curve in two planes. We designed and fabricated a cantilevered steel structure which was modelled using 3d software to detail the secondary frame to provide a tailor made support to the screen. 

Water features

As part of the scheme for Jubilee  Park, a number of large pools and water features were to be constructed, however due to the works associated with construction of the new underground retail mall, this area of the site could not be handed over until very late in the construction phasing.We developed a prefabricated system using modular sections of steel framing encapsulated with GRP which could then be connected together to form each feature. A full scale prototype was built off site, tested and demonstrated to the client. All units were then fabricated and coded for dispatch. Once on site they were bolted together, joints sealed and a single sided shutter erected to cast the foundations. Finally they were clad in stone. 

A similar process was utilised on the Paradise Street Project in Liverpool, now known as Liverpool ONE whereby the Lunar Pool was completely prefabricated off site in a number of segmental GRP sections. This allowed the pool to be delivered and installed in 48 hours. The whole structure was then clad with stone utilsing Halfen channels which were cast into the GRP moulding. The same process was carried out for the linear interactive fountains.

The most recent challenge was The QEOP South Park water feature, The Labyrinth. The original design intent called for the inclusion of a large buried tank located outside of the plant room, linked to the feature via a series of buried pipes. This offered significant challenges to the programme due to the size and timing of the excavation required. We re-worked the design to include a GRP channel running the full length of the serpentine feature, linked back to the plant room by a simplified pipework arrangement. In order that capacity was retained for the requisite water volumes and free board required, our supply partner The Fountains Workshop redesigned the plant room to incorporate the tanks internally.

Additionally we re-visited the layout of The Labyrinth and through slight modification of its form, reduced the number of pre-cast moulds from 61 to 13, speeding up the production process of the pre-cast cover units significantly.